Fijne feestdagen!

Aan het einde van een jaar vind ik het prettig stil te staan bij gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Dit is ooit ontstaan vanuit de behoefte om niet zomaar van het ene in het andere moment te glijden. In het dagelijkse leven van een gezin gebeurt er vaak zoveel dat er nauwelijks tijd is om stil te staan bij gebeurtenissen. School, sport, vriendjes en dan nog je eigen programma van werk en je gezin draaiende te houden.
Het hoefde niet allemaal doorgesproken te worden hoor. Daar zit niemand op te wachten.
Tijdens kerst bracht ik de terugblik onder de aandacht en bij nieuwjaar de wens voor het komende jaar.

Al probeerde ik het te brengen alsof het zomaar spontaan uit me opborrelde er zat een soort systeem in. Dat systeem wil ik met je delen.

1. Neem een moment dat je toch al spontaan bij elkaar zit. Aan tafel, tijdens een wandeling of als je met elkaar op de bank zit
2. Leid je vraag in. In mijn geval was dat tijdens de kerst: Nu is het jaar alweer bijna voorbij. Weet je wat ik zo leuk heb gevonden van het      afgelopen jaar?.
3. Beginnen met een eigen voorbeeld activeert hen om zelf ook op een idee te komen.
Bijvoorbeeld, weet je nog die keer dat wij samen naar de ezel liepen en hij een wantje op at. Aan het touwtje hebben we die want weer uit zijn mond getrokken.
4. Zorg dat de persoon die aan het woord is zijn verhaal af kan maken. (anderen zijn stil)
en dat iedereen aan de beurt komt die iets wil zeggen.
5. Check of je het goed begrepen hebt door kort te benoemen wat je gehoord hebt.
6. Sluit af met een bedankje. Dat kan op meerdere manieren. Dank voor het gezellige moment, voor de leuke herinneringen of het luisteren.vliegerspel

Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het een korter of langer gesprekje. Als er van het onderwerp afdwaalt omdat er zoveel opborrelt, geen probleem je kunt zelf het onderwerp altijd weer naar voren brengen.

Toen ik startte met zo’n kleine terugblik kwam alleen de oudste met een voorval dat hij zich herinnerde. De andere twee kinderen luisterden mee. Het jaar daarna hadden ze ook iets te vertellen. Bovenal was het een gezellig en verbindend moment van het gezin. Het was de positieve intentie van tijd met elkaar en aandacht voor elkaar, wat voelbaar was.

Er zijn vele manieren om iets verbindends te doen tijdens de kerst. Ben benieuwd naar jou idee. Wil je dat delen in het reactie veld op ons blog. Het kan waardevol zijn voor andere ouders. Wat kun je doen van Oud op Nieuw? Dat beschrijf ik in het volgende blog.

Hele fijne feestdagen.

Vind je dit waardevol? Deel het met andere ouders!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Speak Your Mind

*